вторник, 9 декабря 2014 г.

Ґейська Піднебесна: “рукавом сльози втирає, а очима на парубків зиркає”


ІлюстраціяРайан Грант Лонг (Ryan Grant Long)   

Десять імператорів династії Хань (206 до н.е. - 220 н.е.), як засвідчують давньокитайські історичні хроніки, були відомі своєю пристрастю до одностатевого інтиму. Найвідомішою є історія кохання імператора Айді Хань (І ст. до н. е.) до молодого красеня Дун Сяня. Переказують, що фаворит супроводжував імператора в усіх поїздках і завжди спав з ним в одному ліжку. Зворушливим епізодом в цій історії вважається випадок, коли імператор, аби піднятися з ліжка не розбудивши коханця, обережно відрізав рукав своєї сукні, на якому той заснув.

Відтак, вираз “відрізаний рукав” у китайській мові тривалий час використовувався як натяк на пристрасть до одностатевого кохання.

Китайські соціологи, які наприкінці ХХ ст. вперше провели широкі дослідження статевої поведінки найчисленнійшої нації в світі, зробили висновок, що, як і у випадку із багатьма іншими країнами, щонайменше 1-5% китайців – гомосексуальні. За результатами соціологічного опитування гомосексуальна поведінка відзначена у 0,5% міських і 2,7% сільських мешканців, що перебували до того ж у традиційному шлюбі та у 7% студентів коледжів й університетів. У 2001 році нестандартна сексуальна орієнтація була виключена з “Китайської класифікації розумових відхилень”. За даними китайського уряду, опублікованими у 2004 році, національна ґей-спільнота нараховувала 10 мільйонів осіб, але деякі експерти схильні подвоювати цю цифру.

Незважаючи на лібералізацію законодавства, домінуючі культурні традиції  Піднебесної залишаються незмінними, а згідно з ними чоловіки мають одружуватися. Навіть якщо ці чоловіки гомосексуальні. Багатьом це може здатися парадоксом, але для китайців це природно, бо у Китаї створення чоловіком сім’ї є провідною поведінковою рисою. За даними дослідників, після 30 років одружується більше 90% китайських ґеїв. Тим не менше вони продовжують знаходити собі сексуальних партнерів однієї статі. Більшість дружин гомосексуалів зазвичай реагують на це досить спокійно – більше невдоволення викликає у них зв’язок чоловіка з іншою жінкою.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...