четверг, 18 декабря 2014 г.

Новорічні гейкання: “ішов хлопець за волами, та й на воли гейкав”

Серед надзвичайно цінних реліктів староукраїнського світобачен­ня сучасні культурологи відзначають “гейкання” під Новий рік та “посипання-засівання” на Новий рік.

Виявляється, що новорічні “гейкання” – це символізація оранки, адже найчастіше колись “гейкали” поганячи во­лів, які тягнули плуга. 

За часів Київської Русі був звичай кликати “Плуг” (сузір’я), який ніби падає у цей час на Землю, себто опускається низько над обрієм.

Етнографічні дослідження засвідчують, що ще в першій половині ХХ ст. на свято Щедрого вечора парубки захо­дили з чепігами (поруччями плуга) до хати, приспівуючи імітували оранку, сіяли хлібні зерна. 

З середини століття ритуал гейкання перейшов до підлітків. Під Новий рік, 31 грудня старого стилю, підлітки 9-11 років ходили “гейкати”. 


Гей, гей! Кілько в решеті дірочок,
а на оборі овечок.
Гей, гей! Кілько в плоті коликів,
а на оборі воликів.
Гей, гей! Дванадцять волів,
дванадцять коров,
Аби наш газда був здоров!

Тоді вже господиня чи господар виносили дітям гостинці.

Ця символічна оранка-сівба українців знаходить типологічні паралелі у новорічних звичаях багатьох народів Європи. Первісний магічний сенс подібних обрядових дій, найвірогідніше, полягав у тому, щоб стимулювати продуктивні сили землі.

Відомий факт, що у багатьох народів плуг символізує фалос, тому плугом начеб зорюють двір і засівають його, що є символом запліднення жінки.

Деякі сучасні дослідники зазначають, що саме з появою плуга чоловіки стають справжніми господарями на полі, а чересло – вертикальний ніж у плузі, який міститься перед лемешем – інтерпретують як статевий член у стані ерекції, що виконує стосовно землі злягальні рухи і заглиблюється у неї.

Що кажуть словники?..

ГЕЙКАННЯ – дія за значенням гейкати; гейкати – викрикувати “гей”, підганяючи волів, корів або коней; співати пісню, у якій повторюється “гей”, або кричати “гей”.

ГЕЙ
1. Спонукальне слово, яким підганяють волів, корів або коней: “Гей, гей, гей, мій чорний воле! Нива довга, в стернях поле...”
2. Уживається як оклик при звертанні – Гей, Іване, моє серце вяне!
3. Уживається як заклик, заохочення до дії: “Гей до мене! Є у мене і варене й печене!”
4. Виражає піднесення, захоплення чим-небудь: “Гей, степи-поля, розкіш моя!”
5. Пісенний вигук: “Гей, коню, гей, не одставай! Гей, коню, коню, поспішай!”

ГЕЙ (від грец. γη – земля) – у складних словах відповідає поняттю “земля”, напр. апогей.
ҐЕЙ (англ. gay) – чоловік, що пов’язує свою психоемоційну й сексуальну сферу із чоловіками та визнає себе ґеєм.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...