пятница, 23 августа 2013 г.

Сексуальність: від орієнтації до ідентифікації


Звісно, ґеї та лесбійки не стверджують, що їхня орієнтація є нормою, а гетеросексуальність – відхиленням. Проте переважна більшість гетеросексуалів переконані, що саме гетеросексуальність є нормою, а гомосексуальність – відхиленням або збоченням. Та чи дійсно це так?
Ще в середині ХХ ст. дослідженнями американського біолога Альфреда Кінсі було виявлено, що 10% білих американців не менше трьох років свого життя у віці від 16 до 55 років практикували майже винятково гомосексуальні стосунки, а 4% були винятково гомосексуалами протягом усього життя; 37% білих чоловіків у підлітковому віці щонайменше один раз брали участь у гомосексуальному акті, який завершився оргазмом. Серед жінок віком до 40 років 19% мали деякі еротичні контакти з іншими жінками, але лише 2-3% були винятково лесбійками. Згідно з пізнішими даними Інституту А. Кінсі, 3,3 % дорослих чоловіків віком понад 20 років мали гомосексуальні контакти “інколи” або “досить часто”.
А. Кінсі запропонував дві 6-бальні шкали, одна з яких відстежувала наявність сексуальних контактів з особами своєї та протилежної статі, а інша “контролювала” виникнення різних думок та еротичних бажань.
Шкали являють собою континуум, на одному полюсі якого перебувають винятково гетеросексуальні особи, що не мали жодних гомосексуальних контактів, на протилежному – винятково гомосексуальні особи, які не мали гетеросексуального досвіду, а посередині – ті, що мають різний досвід. Друга така ж шкала вимірювала вже не поведінку (сексуальні контакти), а емоційні реакції, еротичні почуття респондентів до осіб своєї та протилежної статі.
Пізніше американський сексолог Фріц Клайн розробив гратки сексуальної орієнтації – Sexual Orientation Grid (KSOG), що містять 7 незалежних параметрів, які фіксуються у трьох напрямах: теперішньому, минулому та ідеальному. Ф. Клайн запозичив 7-бальну шкалу Кінсі, але перейменував ступені з 0 - 6 на 1 - 7 та розгорнув її не в двох, а в семи ракурсах. Ф. Клайн розташував 7 ділянок у кожній з семи площин: сексуальний потяг, сексуальна поведінка, сексуальні фантазії, емоційні уподобання, соціальні уподобання, життєвий стиль, самоідентифікація. Кожний вимір до того ж розгорнутий у трьох напрямках. Гратки Ф. Клайна виявилися більш чутливими, ніж шкала А. Кінзі, більш інформативними для аналізу, але, порівняно зі шкалою А. Кінзі, вони більш громіздкі: часто буває простіше та зручніше сказати “я маю 3 за Кінсі”.
Оскільки сексуальна орієнтація багатовимірна, а сексуальні уподобання часом мінливі і плинні, не всі люди можуть однозначно визначити свою сексуальну ідентичність. Щоб переконатися в цьому, спробуйте заповнити “гратки” cексуальної орієнтації Ф. Клайна. 
У ній сім автономних параметрів:
Сексуальні потяги (гетеро/гомоеротизм) – особи якої статі вас більше збуджують, приваблюють в якості потенційних сексуальних партнерів.
Сексуальна поведінка (гетеро/гомосексуальність) – якої статі ваші реальні сексуальні партнери, з ким ви цілувалися, обіймалися і здійснювали інші сексуальні дії.
Сексуальні фантазії – людей якої статі ви переважно уявляєте в своїх еротичних мріях та під час мастурбації.
Емоційні уподобання (гетеро/гомофілія) – з ким ви волієте дружити, підтримувати інтимні особисті взаємини, розкривати душу.
Соціальні уподобання (гетеро/гомосоціальність) – особам якої статі ви надаєте перевагу  у спілкуванні, спільній роботі, проводженні вільного часу.
Стиль життя припускає питання, чи ви проводите свій вільний час переважно в колі гетеро-, гомо- чи бісексуальних людей.
Самоідентифікація відображає вашу сексуальну ідентичність, чи вважаєте ви себе гомо-, гетеро- або бісексуалом.
Кожна з цих якостей фіксується в трьох часових вимірах – в минулому (5 років тому), у сьогоденні (за останній рік) і в ідеальному, бажаному майбутньому.
Щоб виміряти свою сексуальну орієнтацію, скопіюйте “гратки” Ф. Клайна і заповніть кожну клітинку цифрами від 0 до 6.
0 – означає, що ваш сексуальний потяг, поведінка, фантазії тощо були, є або мають бути в ідеалі спрямовані виключно на людей протилежної статі;
1 – що вони спрямовані головним чином на осіб протилежної, але іноді й своєї статі;
2 – що у вашій еротичній уяві і т. п. переважають особи іншої статі, але представники своєї статі також відіграють помітну роль;
3 – що ваші потяги, сексуальні контакти тощо розділені приблизно порівну між особами іншої  і своєї статі;
4 – що в них переважають особи своєї статі, але люди іншої статі також відіграють важливу роль;
5 – що вони спрямовані головним чином на осіб своєї статі, але іноді й протилежної;
6 – що ваші потяги, поведінка і т.п. спрямовані виключно на осіб своєї статі.
Оскільки ця шкала не передбачає повної асексуальності, якщо у вас немає жодних сексуальних уподобань або фантазій, зробіть у відповідній графі пробіл.
Ваші показники за різними шкалами напевно виявляться неоднаковими. Можете підрахувати їх окремо, склавши свої бали за 3 колонками і потім розділити підсумок на 3. Щоб вирахувати загальний бал своєї гетеро/гомосексуальності, складіть усі показники по всіх графах і розділіть підсумок на загальне число заповнених граф (21 або менше).
Не дивуйтеся, якщо результати виявляться суперечливими: наукові категорії умовні, а наші почуття часто-густо неоднозначні.

Гратки сексуальної орієнтації Ф. Клайна

Якість
Минуле
Сьогодення
Майбутнє
Сексуальні потяги



Сексуальна поведінка



Сексуальні фантазії



Емоційні уподобання



Соціальні уподобання



Стиль життя



Самоідентифікація




Зробили? Дуже добре. Навіть якщо ви не дізналися нічого нового про свою сексуальність, ви з’ясували, що визначити, як то кажуть, “хто є who?”, не так-то просто, навіть стосовно до себе. Але ж є ще питання “чому”, “навіщо”, “де”, “як”, “хто винен” і “що робити”.
Сексуальна ідентичність може не виявлятися людиною назовні чи виявлятися лише за певних обставин. Сексуальна ідентичність визначається переконаннями людини щодо самої себе, а не тим, що людина говорить чи робить.
Сексуальна ідентичність може не збігатися з сексуальною поведінкою людини. Скажімо, людина, що ідентифікує себе як ґей, може практикувати бісексуальну поведінку, а людина, яка ідентифікує себе як гетеросексуал, – практикувати одностатевий секс (наприклад, на комерційних засадах).
Сексуальна ідентичність може не збігатися з сексуальною орієнтацією людини. Наприклад, людина, яка є за показниками сексуальної орієнтації гомосексуальною, може вважати себе на етапі усвідомлення власної сексуальності гетеро- чи бісексуальною.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...